Pollenallergie doorheen het jaar

Pollenallergie is een veel voorkomende allergische reactie die wordt veroorzaakt door het inademen van stuifmeel van bloeiende planten. Deze allergie kan het hele jaar door voorkomen, maar de symptomen kunnen verergeren tijdens bepaalde maanden. Dit is volledig afhankelijk van welke planten er in bloei staan. In dit artikel zullen we de verschillende maanden overlopen en welke planten er dan bloeien die verantwoordelijk kunnen zijn voor pollenallergie.

Maart - april

In deze maanden bloeien er voornamelijk bomen, waaronder de berk, es, els en hazelaar. Deze bomen produceren veel pollen met symptomen zoals niezen, jeukende ogen en een loopneus als gevolg.

Mei - juni

Tijdens het hoogtepunt van de lente bloeien er vooral grassen. Graspollen zijn een van de meest voorkomende allergenen. Vaak leiden ze dan ook tot ernstige symptomen bij mensen die allergisch zijn. De meest voorkomende symptomen zijn niezen, hoesten, benauwdheid en tranende ogen.

Juli - augustus

De zomermaanden staan gekend voor de bloei van ambrosia en de bijvoet. Dit zijn kruidachtige planten die grote hoeveelheden stuifmeel produceren en daarom een belangrijke oorzaak zijn van pollenallergie in deze periode. Typische symptomen zijn: niezen, loopneus, jeukende ogen, en in ernstige gevallen zelfs astma.

September - oktober

In deze maanden bloeien vooral de brandnetel en de bijvoet. Deze planten produceren veel pollen en kunnen leiden tot symptomen zoals niezen, loopneus, jeukende ogen en benauwdheid.

November - februari

Hoewel de meeste bloeiende planten in deze maanden in rust zijn, kan pollenallergie nog steeds voorkomen. Dit komt dan vooral door binnenshuis allergenen zoals huisstofmijt, schimmel en huisdieren. Indien je allergisch bent, ga je dan vooral last hebben van een loopneus, rode en jeukende ogen en soms astmatische klachten ervaren.

Het is belangrijk om te weten welke planten wanneer bloeien indien je allergisch bent. Zo kan je de juiste voorzorgsmaatregelen nemen om symptomen zoveel mogelijk te minderen. Denk aan minder buitenactiviteiten wanneer de pollenconcentratie hoog is, een mondmasker dragen en regelmatig kleren en haren wassen om pollen ook binnenshuis te vermijden. Sommige mensen hebben het hele jaar last van pollenallergie, maar kunnen meer last ervaren van hun symptomen tijdens bepaalde maanden. Anderen hebben dan weer enkel seizoensgebonden allergieën, afhankelijk van welke planten er in bloei staan. 

Heb je last van dergelijke symptomen? Je kan je altijd laten testen bij een arts om te weten of je allergisch bent - en aan wat. Zo kan je eventueel de juiste medicatie nemen om je symptomen te minderen en comfortabeler te leven.