De voordelen van een medicatieschema

Een medicatieschema is een belangrijk hulpmiddel voor patiënten om hun medicatie te beheren. Je apotheker heeft een essentiële rol: je krijgt hulp met de organisatie van je medicatie en ontvangt een optimale dosering waardoor bijwerkingen tot een minimum worden beperkt. In dit artikel lichten we de voordelen en het belang van medicatieplanning toe.

Waarom is een medicatieschema belangrijk?

Wanneer je apotheker een medicatieplanning voor jou opstelt en beheert, ben je zeker dat je de juiste dosis op het juiste moment inneemt. Het is niet altijd evident om medicatie op een correcte manier in te nemen, zeker wanneer je meerdere medicijnen nodig hebt op verschillende momenten van de dag. Bovendien zijn bijwerken niet uitzonderlijk. Apothekers kunnen op dat moment helpen om bijvoorbeeld dosering aan te passen, zodat het beter bij de patiënt past. In dergelijke gevallen gaat je apotheker dan kijken naar je leeftijd, gewicht, lengte, lichaamsbouw en je algemene gezondheid.

Wat zijn de voordelen van een medicatieschema?

Door je medicatie zorgvuldig af te stemmen op jou als patiënt, kan je apotheker bijwerkingen minimaliseren. Meestal zal je uitgebreide informatie krijgen hoe je zelf bijwerkingen kan beperken. In sommige gevallen zal de apotheker een voorstel doen om soortgelijke medicatie te nemen, die bijvoorbeeld minder interfereert met andere medicijnen. Het kan soms zijn dat een medicijn met dezelfde werking maar van een andere leverancier beter werkt voor jou.

Een ander voordeel van medicatieplanning is dat je medicatiefouten kan voorkomen. Dit zijn fouten bij het voorschrijven, afleveren, stockeren, bereiden en toedienen van een geneesmiddel. Dergelijke fouten kunnen ernstige gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Door middel van een medicatieschema beperk je dit echter tot een absoluut minimum. Je apotheker zal je namelijk raad geven hoe je jouw medicijnen best bewaard en inneemt. In sommige gevallen kan je apotheker zelfs beslissen om je medicatie zelf te bewaren, of hulp inschakelen van een thuisverpleegkundige.

Tot slot kan een medicatieschema door apothekers je zelfs geld helpen besparen. Je apotheker kan je bijvoorbeeld helpen om betaalbare medicatie te vinden. Er zijn ook vaak financiële ondersteuningsmogelijkheden beschikbaar waar patiënten niet altijd van op de hoogte zijn. Dit is zeker nuttig voor wie het financieel moeilijker heeft of veel medicatie moet innemen, waardoor de kosten oplopen.

Medicatieplanning is dus duidelijk een belangrijk middel voor apothekers om de gezondheid van hun patiënten te beheren. Als patiënt biedt het ook voordelen, zowel medische, organisatorische als financiële. Moet je veel medicatie innemen? Bespreek dan zeker met je apotheker wat de mogelijkheden zijn om te starten met een medicatieschema op jouw maat.