Yoga of pilates?

Yoga of pilates?

Yoga en pilates zijn vaak gelijkaardige workouts met talrijke gezondheidsvoordelen. Er zijn bovendien verschillende variaties beschikbaar, waardoor het vaak moeilijk is te weten wat het best past bij jou. Ondanks de vergelijkbare voordelen hebben yoga en pilates een heel andere oorsprong. 


Wat is yoga?

Yoga is een holistische discipline afkomstig uit het oude India, meer dan 5.000 jaar geleden. Het omvat beweging, meditatie en ademhalingstechnieken om mentaal en fysiek welzijn te bevorderen. Het regelmatig beoefenen kan je uithoudingsvermogen, kracht, kalmte, flexibiliteit en welzijn bevorderen.


De filosofie van yoga gaat over het verbinden van de gedachten, het lichaam en de geest. Moderne yoga richt zich voornamelijk op het stimuleren van innerlijke rust en lichamelijke energie via lichamelijke houdingen. Oude yoga daarentegen focuste minder op het fitnessaspect. De nadruk lag op het vergroten van spirituele energie en cultiveren van mentale focus. 


Er zijn zes stromingen van yoga, die elk een andere focus en set van eigenschappen vertegenwoordigen. De stijl die het best bij jou past, hangt af van je verwachtingen en niveau van fysieke behendigheid. 

  • Hatha yoga: Fysieke en mentale stroming die zich richt op het lichaam en de geest.
  • Raja yoga: Deze stroming omvat meditatie en strikte naleving van een reeks disciplinaire stappen.
  • Karma yoga: Deze vorm van yoga is gericht op het creëren van een toekomst vrij van negativiteit en egoïsme via een pad van dienstbaarheid.
  • Bhakti yoga: Stroming gericht op het pad van toewijding. Een positieve manier om emoties te kanaliseren, en acceptatie en tolerantie te cultiveren.
  • Jnana yoga: Deze stroming gaat over wijsheid, het pad van de geleerde en het ontwikkelen van het intellect door studie.
  • Tantra yoga: Dit is het pad van ritueel, ceremonie en energieën die je kan transcenderen.

Wat is pilates?

Pilates werd ontwikkeld aan het eind van de Eerste Wereldoorlog door Joseph Pilates. Oorspronkelijk was het een revalidatiemethode voor gewonde soldaten. Later zijn de oefeningen verfijnd om geestelijke en lichamelijke gezondheid nauw met elkaar te verbinden. Pilates richt zich op kleine bewegingen door middel van belangrijke stabiliserende spieren van de rug en je kern. Het is een vorm van lichaamsbeweging die zich concentreert op het versterken van spieren, om bovendien je flexibiliteit en houding te verbeteren.


De langzame, precieze bewegingen vertrekken allemaal vanuit de focus op een gecontroleerde ademhaling. Omdat pilates draait om de verbinding tussen lichaam en geest, heeft het een gunstig effect op de geestelijke gezondheid. Zo hebben onderzoeken aangetoond dat pilates kan bijdragen tot een vermindering van depressie, angst en vermoeidheid. Bovendien zorgt het voor een toename van je algemene energie.


Yoga of pilates?

Het verschil tussen yoga en pilates is niet altijd eenduidig uit te leggen. Algemeen is pilates meer gericht op het verstevigen van je kern, terwijl yoga focust op ontspanning en flexibiliteit. Dit is echter afhankelijk van het soort les en de lesgever, waardoor deze vergelijking niet in elke situatie correct zal zijn. 


De belangrijkste conclusie is dat je maar kan beslissen door ze allebei te proberen. Yoga en pilates geven vergelijkbare resultaten en kunnen elkaar aanvullen. Het kan dus zeker geen kwaad om te testen. Probeer verschillende lessen, studio's en stijlen uit om te ontdekken wat jou het meest ligt. Beide opties hebben een positief effect op je lichaam en geest. Welke jou het meest helpt, hangt af van jouw persoonlijke behoeften en capaciteiten.